Uczniowie klasy IV i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych CKZiU w Brodnicy uczestniczyli w zajęciach na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.
Zajęcia odbywały się w ramach podpisanej w maju br. umowy o współpracy pomiędzy prof. dr hab. inż. Małgorzatą Darewicz – dziekanem Wydziału Nauki o Żywności UW-M - a dyrektorem CKZiU w Brodnicy, mgr inż. Jackiem Gniadkowskim.
Uczniowie zwiedzili nowoczesną Halę Mleczarską w Kortowie, a doktorant mgr inż. Waldemar Brand zapoznał ich z tajnikami produkcji wyrobów mleczarskich oraz sposobami pracy studentów i pracowników naukowych nad nowymi recepturami. W Hali Mleczarskiej młodzież spotkała się również z prodziekanem dr inż. Aleksandrem Kubiakiem, który opowiedział o pracy studentów na Wydziale Nauki o Żywności.
Kolejna część zajęć odbyła się w Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Tutaj młodzieżą zajmowała się dr hab. inż. Mirosława Karpińska – Tymoszczyk, profesor UW-M. Klasa trzecia uczestniczyła w ćwiczeniach z „Kuchni świata”. Zajęcia prowadził Rafał Dykty – specjalista kuchni włoskiej. Pod okiem mistrza uczniowie razem ze studentami pracowali nad wykonaniem i nowoczesnym sposobem podania potraw kuchni włoskiej. W tym samym czasie uczennice klasy czwartej odbyły zajęcia z analizy sensorycznej: rozpoznawanie smaków, test na rozpoznawanie intensywności zabarwienia i rozpoznawanie zapachów.
Opiekę nad uczniami sprawowały panie: Izabela Cieszyńska, Maria Czupryńska i Joanna Laskowska.
Opr. (ev)
Fot. Nadesłane
Napisz komentarz
Komentarze