Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 19:25
Reklama dotacje rpo

Nie tylko potrawy włoskie

Nie tylko potrawy włoskie

Uczniowie klasy IV i  III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych CKZiU w Brodnicy uczestniczyli w zajęciach na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.

Zajęcia odbywały się w ramach podpisanej w maju br. umowy o współpracy pomiędzy prof. dr hab. inż. Małgorzatą Darewicz – dziekanem Wydziału Nauki o Żywności UW-M -  a dyrektorem CKZiU w Brodnicy, mgr inż.  Jackiem Gniadkowskim.

Uczniowie zwiedzili nowoczesną Halę Mleczarską w Kortowie,  a doktorant mgr inż. Waldemar Brand zapoznał ich z tajnikami produkcji wyrobów mleczarskich oraz sposobami pracy studentów i pracowników naukowych nad nowymi recepturami. W Hali Mleczarskiej młodzież spotkała się również z  prodziekanem dr inż. Aleksandrem Kubiakiem, który opowiedział o pracy studentów na Wydziale Nauki o Żywności.

Kolejna część zajęć odbyła się w Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Tutaj młodzieżą zajmowała się dr hab. inż.  Mirosława Karpińska – Tymoszczyk, profesor UW-M.  Klasa trzecia uczestniczyła w ćwiczeniach z „Kuchni świata”. Zajęcia prowadził  Rafał Dykty – specjalista kuchni włoskiej. Pod okiem mistrza uczniowie razem ze studentami pracowali nad wykonaniem i nowoczesnym sposobem podania potraw kuchni włoskiej. W tym samym czasie uczennice klasy czwartej odbyły zajęcia z analizy sensorycznej: rozpoznawanie smaków, test na rozpoznawanie intensywności zabarwienia i rozpoznawanie zapachów.

Opiekę nad uczniami sprawowały panie: Izabela Cieszyńska, Maria Czupryńska i Joanna Laskowska.

Opr. (ev)
Fot. Nadesłane


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: LupusTreść komentarza: Narazie zabawa. Oglądaliśmy rzuty. Grzmi tylko oszczepniczka małolatka U-14. Za rok prawda o potędze wyjdzie albo nie. Kto wejdzie na bieżnię, ten jest lekkoatletą, a ten kto z nimi jest na bieżni jest trener z nazwy. Data dodania komentarza: 16.05.2023, 20:44Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Sukcesy brodnickich biegaczyAutor komentarza: KuracjuszkaTreść komentarza: Ale NUMER opisał super Redaktor Bogumił! A tak naprawdę - to z czekaniem do sanatorium - to też numer i to w kolejce długiej! A tyle dajemy na NFZ, by zdrowym być i marzyć, by mieć wciąż te dzieścia lat.. kuracjuszka, ale jeszcze bez numeru.....Data dodania komentarza: 11.05.2023, 20:13Źródło komentarza: Sanatoryjny numer 4457Autor komentarza: joko Treść komentarza: Niech się wasz trener nie chwali . Słyszałem ze dawniej jemu wszystkie plany przysyłał i był na obozach jakiś trener z Iławy. Dlatego w mukli miał nawet mistrzów Polski na 400m i w sztafetach. Teraz leci na jego planach, ale wyników medalowych to oni od 6 lat nie mają, bo z tego trenera zrezygnował. Mukla ma nawet dobry do LA stadion a lepiej żeby miała dobrego trenera do medali. Chyba że wpadnie mu jakiś zawodnik co był już mistrzem Polski, to może zrobi z niego mistrza województwa. Data dodania komentarza: 9.04.2023, 09:00Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: lolek Treść komentarza: Mierne ta wyniki latem mieliścieData dodania komentarza: 8.04.2023, 20:30Źródło komentarza: Lekkoatletyka. Pot i ciężka pracaAutor komentarza: WiKTreść komentarza: Życzę powodzenia i zachwyconych gości. Oczywiście ciekawa jestem jak kaczka się udała?Data dodania komentarza: 7.04.2023, 23:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kasząAutor komentarza: CzesiaTreść komentarza: Super Wiesiu! Takie danie po nowemu zrobię na te Święta, bo do tej pory głównym dodatkiem był ogrom jabłek... Dzięki za przepis.. Dam znać, jak smakowała gościom... pozdrawiam już z apetytem! CzesiaData dodania komentarza: 7.04.2023, 17:17Źródło komentarza: Kaczka faszerowana kaszą
Reklamadotacje rpo
Reklama